Vijf tips voor het schrijven van succesvolle teksten

Maak optimaal gebruik van tekst voor web, social media en print


Een goed verhaal is het verhaal van jou als ondernemer of van jouw organisatie, dat aansluit op identiteit, gewenst imago, strategie enz. Maar een goed verhaal is vooral een goed verhaal wanneer dat verhaal past bij wie jij als ondernemer bent of bij hoe jouw organisatie werkt. Dan blijft een verhaal hangen bij de ‘luisteraars’, zijn ze eerder geneigd het te geloven en door te vertellen en vindt sneller conversie plaats.

Vijf tips voor het schrijven van je eigen succesvolle teksten


1. Denk na over hoe je mensen in direct contact aanspreekt.

Gebruik je ‘u’ of ‘jij’, ben je formeel of informeel, gedraag je je heel zakelijk of ga je voor een meer persoonlijk contact? Zorg dat je stijl van schrijven past bij je normale manier van doen. Dat voorkomt verrassingen.

2. Weet wat je wilt vertellen.

Kun je in 2 minuten je dienstverlening omschrijven? Ken je je eigen kwaliteiten? Wat is je toegevoegde waarde en wat maakt jou uniek? Probeer dit in woorden te vatten en zorg dat die woorden terugkomen in je teksten. Oefen er rustig een tijdje mee. Vertel je verhaal hardop aan anderen en vraag wat zij vinden. Zo ontdek je snel genoeg hoe jij zelf het best je verhaal vertelt aan anderen en welke woorden centraal moeten staan in je teksten.

3. Hou in je achterhoofd dat niet iedereen jouw plannen en ideeën zo goed kent als jij.

Ga in je teksten uiteraard uit van je eigen gedachtegang, maar vertaal die naar je lezers. Ben jij een coach, maar vind je jezelf vooral een ’ontwikkelaar’ of een ‘inspirator’? Heel mooi, maar bedenk dat personen uit je doelgroep waarschijnlijk niet direct aan die termen denken als ze een coach zoeken. Gebruik dus je eigen woorden, maar wel gericht op wie die woorden uiteindelijk gaat lezen.

4. Wees eerlijk.

Werk je alleen? Kies dan niet voor de ‘wij’ vorm in je teksten. Dit gebeurt erg vaak, maar is misleidend en dat vinden eventuele klanten of opdrachtgevers vaak niet prettig. Heb je nog niet veel opdrachten gehad? Spreek dan niet over je uitgebreide portfolio, maar leg de nadruk op je capaciteiten en kwaliteiten en leg aan de hand van voorbeelden uit waarom je zo goed bent in wat je doet. Verzin nooit opdrachtgevers of, erger nog, quotes van tevreden klanten.

5. Maak je eigen keuzes.

Vind jij het prettig om als bedrijf te communiceren en niet als persoon? Wil jij privé en werk gescheiden houden op Twitter en Facebook? Zeg jij liever ‚u’ tegen al je klanten? Kies een eigen strategie, eventueel in overleg met een adviseur. Doe wat voor jou het prettigst voelt. Laat je niet gek maken door alles wat je leest en ziet. Jij bent jij en jij maakt je eigen beslissingen. Als jij je goed voelt bij wat je doet, straal je dit uit. Ook in je communicatie.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij communiceert wat jij wilt, op een manier die bij jou past. Maar vergeet niet dat het wel draait om de ontvangers van jouw boodschap. Je wilt dat zij jouw verhaal meenemen en geloven, dus zul je je ook op hen moeten richten. Kies voor een stijl die jouw overtuigingen of persoonlijkheid weerspiegelt, in combinatie met content en kanalen die passen bij jou en je doelgroep. Met een goed verhaal in je eigen stijl bereik je meer.

Hulp nodig bij het maken van je eigen verhaal? Bij het verwoorden van wie je bent en wat je doet? Bij het kiezen van de juiste (social media) kanalen? Of gewoon bij het schrijven van goede (web)teksten? Laat het me weten!

Comments