Social media: waar blijft de inhoud?

Het is vrij makkelijk om te roepen dat iedere organisatie of ondernemer zich bezig MOET houden met social media, omdat je als organisatie niet meer zonder kunt ‚in deze tijd’. Natuurlijk is het waar dat social media niet zomaar meer verdwijnen, maar laten we ook eerlijk zijn: uiteindelijk zijn Twitter, Facebook, LinkedIn, FourSquare, YouTube en al die anderen een logisch gevolg van de tijd en niets meer of minder dan nieuwe communicatiekanalen.

En met nieuwe communicatiekanalen moet je leren omgaan, net als met alles dat nieuw is en nuttig kan zijn. Dus ja, het is belangrijk om na te denken over het gebruik van deze kanalen. Om te zorgen dat de juiste kanalen worden ingezet en dat er een plan is voor het gebruik ervan. Natuurlijk is het dan ook logisch dat er experts opstaan die ondernemers hier graag bij helpen. Maar waar blijft de inhoud?

Je kunt nog zulke mooie plannen en strategieën bedenken, mensen aanstellen om zich bezig te houden met social media of je bedrijfsvisie willen omgooien om ‘de conversatie aan te gaan met je consumenten’, maar als je niet nadenkt over WAT je wilt vertellen aan en delen met die consument, zal de toegevoegde waarde van social media minimaal blijven.

Neem bijvoorbeeld een gezellig eetcafé in Amsterdam, dat bekend staat om de lekkere appeltaart die ze er zelf bakken en serveren. Een half jaar geleden bedacht daar iemand: ‘We moeten een Facebook pagina hebben! Dat is goed voor onze naamsbekendheid. Ofzo...’ En dus kwam er een ‘gewone’ profielpagina en werden er ‘vrienden’ gemaakt. Maar daarna gaat het pas echt mis. Wekelijks, soms dagelijks, wordt een statusupdate gepost met ongeveer dezelfde strekking: ‘Het is mooi weer/koud/vrijdag/oktober: kom genieten van onze heerlijke appeltaart!’ Soms nog met spelfouten ook. Met als gevolg: geen nieuwe vrienden meer erbij, bestaande haken af en anderen verbergen de updates van deze leuke plek. Missie niet echt geslaagd.

Mensen worden namelijk niet alleen fan omdat ze ergens wel eens komen, of iets leuk vinden. De meesten willen er iets voor terug. Updates kunnen genoeg zijn, mits ze echt interessant zijn om door te posten (‘kijk mij eens leuke dingen weten’), maar waarom geen kortingen? Of een uitnodiging om de nieuwe kaart te komen proeven? Of ... Zonder alle goede ideeën direct weg te willen geven: er kan zoveel meer! Zoveel meer om echt interessant te zijn voor je fans, om ze echt naar je onderneming toe te krijgen, om echt te zorgen dat social media iets opleveren. Want dat is uiteindelijk toch de bedoeling? Ook hier geldt dus: zorg voor een goed verhaal!Comments

Goed verhaal

Hoe vaak staan er op visitekaartjes functietitels die niets zeggen? Hoe vaak omschrijft een organisatie haar eigen diensten in termen die heel mooi klinken, maar eigenlijk nog minder zeggen? Zodat de bezoeker van een website niet weet waar hij (= ook zij) aan toe is en wat hij kan verwachten? En die betreffende ondernemer of organisatie dus misschien wel een klant misloopt?

Te vaak! De vraag is dus: waarom? En het antwoord is simpel: omdat het moeilijk is precies te verwoorden wat je doet of waarom een potentiële klant bij jou beter af is dan bij een ander. En dus is het makkelijker te vervallen in clichés, algemene omschrijvingen en vage teksten. Of te kiezen voor een andere valkuil, namelijk in je eigen woorden je eigen doelen en ideeën opschrijven. Leuk voor jezelf, maar vaak sla je bij je doelgroep de plank volledig mis.

Het is inderdaad niet makkelijk om goed te verwoorden wat je doet en waarom. En al helemaal niet om uit te leggen waarom jij dat beter/leuker/sneller/... doet dan een ander die eigenlijk toch ongeveer hetzelfde doet.
Zorg daarom voor Een Goed Verhaal.

Met een goed verhaal bedoel ik een verhaal dat vertelt wat een ondernemer of een organisatie echt wil zeggen. Op een zodanige manier dat het de interesse wekt van potentiële klanten en opdrachtgevers en een band creëert met degenen die het verhaal horen, lezen of zien. Een commerciële band welteverstaan. Dus één die zorgt dat ze bij jou of jouw organisatie komen om een product te kopen of een dienst af te nemen. En die ook zorgt dat ze jouw verhaal doorvertellen, zodat anderen geïnteresseerd raken en op hun beurt weer bij jou terecht komen. En het verhaal weer doorvertellen. Enzovoorts.

Ik geloof dat het hebben van een goed verhaal en het zorgen dat jouw verhaal op de juiste manier wordt doorverteld, in deze tijden van social media, reclame-moeheid en crowdwisdom, steeds belangrijker wordt.

Een goed verhaal en een goede keuze in manieren van het verspreiden van dat verhaal kunnen het verschil maken. In volgende blogs daarover nog veel meer.

Ook een goed verhaal en niet wachten op een volgend blog? Neem contact met me op voor meer informatie.Comments